Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vyzývá praktické lékaře, aby pomohli zajistit pohotovost ve Frýdlantském výběžku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 12. 2021 16:57
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Frýdlantsko se potýká s nezájmem praktických lékařů o zajištění pohotovostních služeb. Kraj je proto vyzývá, aby přehodnotili svůj přístup tak, aby se mimo svoji pracovní dobu pacientům s akutními zdravotními problémy věnovali. Apel je součástí dopisu, který v úterý 7. prosince odeslali praktickým lékařům radní pro resort zdravotnictví Vladimír Richter, starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný a generální ředitel Krajské nemocnice Liberec, a. s. Richard Lukáš.

Liberecký kraj je dle zákona o zdravotních službách za zajištění a organizaci lékařských pohotovostních služeb na svém území zodpovědný. Bohužel, v současné době je zájem ze strany praktických lékařů minimální a ve službách se střídá pouze několik lékařů. Dlouhodobě je to neúnosné a obáváme se, že již v prosinci letošního roku bude většina služeb neobsazená. Nyní se to týká zejména oblasti Frýdlantska. Rád bych proto apeloval na morální kredit praktických lékařů, aby se dobrovolně zapojili a snažili se poskytovat lékařskou pohotovostní službu, a to zejména mimo svoji obvyklou pracovní dobu. Byl bych za to velice rád. Nepřeji si, aby došlo k situaci, že od ledna roku 2022 budeme nuceni na Frýdlantsku vypsat praktiky do jednotlivých služeb bez ohledu na cokoli. Pevně však věřím, že nakonec zvítězí jejich profesní i morální čest,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

Liberecký kraj se snaží na Frýdlantsku o zajištění pohotovostní lékařské služby v tyto časy: pondělí–čtvrtek v době od 18 do 21 hodin, v pátek od 17 do 21 hodin a v sobotu, neděli a svátky od 9 do 18 hodin.

V případě, že se kraji nepodaří praktiky přesvědčit, bude zvažovat, že lékařskou pohotovostní službu ve frýdlantské nemocnici zruší. „Pacienti pak budou odkázáni se svými akutními obtížemi na lékařskou pohotovostní službu v Liberci. Desítky tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku si jistě zaslouží, zvláště v této covidové době, aby do Liberce jezdit nemusely,“ uzavřel radní Richter.

V Libereckém kraji je registrováno 258 praktických lékařů. Jejich zájem provozovat lékařskou pohotovostní službu je v současné době malý a střídá se v ní pouze několik z nich.  

  • 2021 12 VPL ORP FRY (.docx)
    738 kB
    08. 12. 2021 17:00

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky