Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Semilská nemocnice se dočká nové rehabilitace a dalších úprav

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 05. 2022 09:18
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Díky rekonstrukci nyní prázdného, tzv. Bílého pavilonu vznikne v semilské nemocnici odborný léčebný ústav se zaměřením na rehabilitaci. V semilském areálu jsou plánované i další rekonstrukce v celkové hodnotě 250 milionů korun.

„Úplné nebo částečné rekonstrukce se postupně dočkají všechny pavilony. Největší stavební akcí je nyní oprava tzv. Bílého pavilonu, kde vyroste odborný léčebný ústav pro rehabilitaci. Jsem za to upřímně rád, jelikož podobná instituce v Libereckém kraji prozatím chyběla.  Pacienti nyní musí k následné rehabilitaci cestovat do jiných měst a obcí, jako jsou Hostinné či Lázně Bělohrad,“ uvedl Vladimír Richter, člen rady kraje pro resort zdravotnictví.

Doposud měl Liberecký kraj v přepočtu na 100 tisíc obyvatel málo rehabilitačních lůžek oproti celorepublikovému průměru. Zrekonstruovaný Bílý pavilon v Semilech bude mít kapacitu 46 lůžek následné rehabilitace a 23 lůžek pro časnou rehabilitaci. „Chtěl bych zdůraznit, že kapacita současných 75 lůžek následné ústavní péče a celý rozsah ambulantních služeb zůstane zachován. Stávající oddělení ortopedie máme pak v plánu přesunout do Jilemnice,“ dodal radní Richter.

Rehabilitační péče bude zaměřena na celkové spektrum všech možných diagnóz. Poslouží pacientům s potřebou rehabilitace pohybového aparátu nejen po plánovaných ortopedických výkonech, ale především pacientům s neurologickými diagnózami.

V semilském areálu jsou plánované opravy v celkové hodnotě 250 milionů korun. Zahrnují především komplexní rekonstrukci Bílého pavilonu, rozsáhlou rekonstrukci Nového pavilonu a částečnou změnu v Hlavním pavilonu. Vedení MMN, a.s. plánuje financování projektů z prostředků dotací Evropské unie, ale i z vlastního úvěru a příspěvku od akcionářů.

V přízemí vzniknou například moderní rehabilitační ambulance, první patro bude sloužit pro robotickou, digitální i klasickou rehabilitaci hospitalizovaných pacientů. Součástí modernizace semilského areálu je i přestěhování klinických laboratoří s významným důrazem na rozvoj mikrobiologie. Nově vzniknou centrální šatny pro zaměstnance v Bílém i Novém pavilonu. 

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky