Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj zajistí provoz speciálních činností letecké záchranné služby do roku 2028, přispěje na to ze svých prostředků

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 10. 2023 10:17
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Ministerstvo zdravotnictví v říjnu 2020 vypsalo výběrové řízení na provozování letecké záchranné služby (LZS) na další roky. Pro její činnost však stanovilo Libereckému kraji nepřijatelné podmínky. Dle zadání by případný nový provozovatel nemusel zajišťovat vybavení vrtulníku pro speciální záchranné akce, jako je například metoda slaňování. Hejtman Martin Půta proto odeslal dopis tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi se zásadními připomínkami a nesouhlasným stanoviskem. Ministerstvo provoz speciálních činností letecké záchranky v Liberci nakonec podpořilo s podmínkou finanční spoluúčasti kraje. Ta má pokračovat až do roku 2028. Krajští radní však na svém včerejším jednání schválili smlouvu novou, která zahrnuje navýšení o roční míru inflace. Liberecký kraj se od roku 2024 do roku 2028 bude na zajištění služeb LZS podílet ročně částkou 334.250.40 korun včetně DPH.

„S plánovaným omezením činnosti Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a Horské služby České republiky jsme na konci roku 2020 zásadně nesouhlasili. Došlo by ke snížení dostupnosti a kvality neodkladné péče v regionu. Nebyl pro nás přijatelný ani argument, že speciální činnosti letecké záchranky by mohla zastávat stanoviště v Hradci Králové a Ústí nad Labem. Liberecký kraj kvůli svým geografickým podmínkám letecké specialisty potřebuje v Liberci, a ne v jiných městech, která navíc nespadají pod náš region. Nakonec jsme tehdy dospěli k částečnému kompromisu, jenž ale pro nás znamená nemalou finanční zátěž,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Podle doposud platné smlouvy činila finanční spoluúčast kraje na zajištění speciálních činností 290.400 korun včetně DPH ročně. „Nyní však musíme počítat s roční mírou inflace, která v roce 2022 dosáhla 15,1 procenta. Proto jsme se rozhodli podepsat novou smlouvu, která bude aktuální ceny reflektovat. Z ní plyne finanční závazek kraje na zajištění služeb LZS 334.250,40 korun včetně DPH ročně. Je potřeba dodat, že zajištění provozu LZS včetně speciálních technik slaňování je pro Liberecký kraj nezbytné a důležité. Řada míst je v našem regionu špatně dostupná,“ dodal Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

Letecká záchranná služba v Liberci posílá speciální záchranné týmy do nepřístupného terénu již od roku 1997 a poskytuje standardní i speciální přednemocniční neodkladnou péči. Díky tomu rychle a kvalitně zasahuje i ve vzdálených nebo nepřístupných místech. Zároveň bez nutnosti zvláštních investic disponuje materiálem pro speciální činnosti a kompletním vycvičeným týmem – lékař, zdravotnický záchranář a člen horské služby.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky