Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

České ILCO boří mýty o stomii. Organizuje putovní výstavu PytlíkART na krajském úřadu

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 03. 2023 09:21
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Liberec je další v sérii měst, ve kterém se v dubnu uskuteční putovní výstava projektu PytlíkART pacientské organizace Českého ILCO, která je financována z Fondů EHP. Putovní výstavou chce České ILCO přiblížit lidem život se stomií a ukázat, že za vývod není potřeba se stydět. Záštitu nad výstavou převzal člen Rady Libereckého kraje pro zdravotnictví Vladimír Richter.

V rámci osvěty o životě lidí s vývodem České ILCO realizuje projekt PytlíkART, malování na stomické sáčky. Výstavou uměleckých děl na stomických pomůckách spolu s příběhy jejich autorů nejen z řad stomiků ukazujeme veřejnosti, co je stomie a jak vypadá stomický sáček.

„Když mi lékař před 20 lety oznámil, že budu mít stomii, bylo mi 28 a vůbec jsem si nedokázala představit, jak budu dál žít. Doma jsem měla roční dceru. Převažovaly u mě smíšené pocity: strach, trapnost, beznaděj, zoufalství. Bydlím v malé vesnici ve východních Čechách. Nikomu z mých přátel jsem to nejprve neřekla, protože jsem se styděla. I když začátky s vývodem nebyly vždy lehké, zvládla jsem to. Držela jsem se motta: NEREZIGNOVAT, NEVZDAT SE A ŽÍT DÁL! Před 3 lety jsem začala pracovat pro České ILCO a zjistila jsem, že slovo stomie stále vyvolává v podvědomí lidí negativní pocity a pohlíží na ni jako na stigma. Ať už samotní stomici, jejich okolí nebo veřejnost.  Je na čase to změnit,“ vysvětluje motivy vzniku výstavy její tvůrkyně Jitka Svobodová, která nyní o životě se stomií otevřeně mluví i v rámci přednášek pro laickou a odbornou veřejnost.

Některým z nás zachránila stomie život,“ zdůrazňuje dále Svobodová a dodává, že cílem osvětového projektu je zvýšit povědomí veřejnosti a ukázat, že i se stomií lze žít normální život. „Návštěvou výstavy podpoříte náš cíl a společně budeme bořit mýty o stomii,“ vyzývá návštěvníky.

Své vyjádření nám poskytla i staniční sestra z onkochirurgického oddělení liberecké nemocnice Mgr. Alena Novotná, Dis.:

 „S paní Jitkou Svodovou jsem se pracovně setkaly v loňském roce na našich tradičních stoma kurzech pro liberecké sestřičky, kde se učí praktických dovedností a vychytávek v péči o pacienty s vývodem. Nesmírně si vážím odvahy takto hendikepovaných lidí, že jdou tzv. „s kůží na trh,, a svůj osobní životní příběh prezentují a odhalují. V mém profesním životě vidím, jak stomických pacientů přibývá a jak je pro jejich další kroky velice důležité svoji stomii přijmout, umět o ní mluvit.  Pojďme tedy prolomit mýty a tabu o stomiích tím, že navštívíme tuto výstavu. Pomozte nám šířit osvětu a dostat téma stomie co k nejširší veřejnosti...“  

„Umím si představit, že první informace o nutnosti stomie je pro pacienta velmi stresující. Přichází pocity obav, strachu a zoufalství... Po operaci a prvních nejistých krůčcích, jak to všechno zvládnout, pacienti pomalu zjišťují, že se stomií se v dnešní době dá nejen přežívat, ale že je možné žít normálně a užívat si plnohodnotný život. A proč si ten život, za který není třeba se nikterak stydět, neudělat hezčí a barevnější – třeba uměleckými díly na stomických pytlících.“ dodal radní pro zdravotnictví Mgr. Vladimír Richter.

Výstava netradičního umění na stomických sáčcích bude probíhat ve výstavní síni vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje od 3. 4. do 27. 4. 2023.  

Výstava je součástí projektu “ANO MY MŮŽEME”  financovaného z Fondů EHP 2014-2021 z Malého grantového schématu programu Zdraví.

Pacientská organizace České ILCO pomáhá stomikům od roku 1992 řešit problémy zdravotní, sociální a psychické, spojené s návratem stomika do normálního života, mnohdy i do práce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky