Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zeď českolipské nemocnice ukrývala „poklad“

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 04. 2014 12:14
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Zapomenuté dokumenty doby v kovovém tubusu objevili dělníci, kteří připravují fasádu v průjezdu u vstupu do budovy polikliniky na generální rekonstrukci.

 

„Nález schránky s historickými dokumenty nám udělal velkou radost, současníci o ní již nevěděli, ale určitě se postaráme o její uchování,“ řekl doktor Radek Havlas, předseda představenstva Nemocnice s poliklinikou v České Lípě.

 

Asi nejdůležitější archiválií nepochybně bude Zakládací listina Okresního ústavu národního zdraví v České Lípě z 10. září 1976. Podepsaná ministrem zdravotnictví ČSR Jaroslavem Prokopcem a dalšími představiteli státní moci. Píše se v ní, že o vybudování nové nemocnice v okresním městě Česká Lípa rozhodla vláda země. A chtěla zde mít dokonce 586 lůžek.

„Po řadě jednání byl podepsán dne 24. června 1976 kontrakt podle něhož bude vymezená I. stavba prováděna jugoslávskou firmou UNION ENGINEERING BEOGRAD a části provozních objektů Základnou rozvoje uranového průmyslu n. p. Příbram. Zdravotnickou technologii bude dodávat n. p. Chirana Praha,“ stojí v první části listiny.

Autoři zakládací listiny také sdělují, že zahájení výstavby je radostným dnem všech občanů českolipského okresu. „Vybudováním nové nemocnice bude řešena otázka nevyhovujících lůžkových zařízení z hlediska poskytování novodobé lékařské péče a to s přihlédnutím k nárůstu obyvatelstva rozvojem uranového průmyslu v okrese Česká Lípa. Stranické a vládní orgány přistoupily proto k rozhodnutí komplexního řešení zabezpečení lékařské péče formou výstavby nové nemocnice,“ uvádí dokument.

Schránku zaplňovaly ještě noviny z poloviny roku 1981, kdy byla stavba polikliniky definitivně dokončena. Pochopitelně nechybí stranický deník číslo jedna, Rudé právo. Jsou zde rovněž srbské i chorvatské noviny, ale také několik tehdejších československých mincí i jugoslávský denár.

 

+ FOTOGALERIE  - MUDr. Radek Havlas a Antonín Vojtěchovský, vedoucí technického odboru NsP Česká Lípa při prohlížení dobových novin.

Petr Pokorný, tiskový mluvčí

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

Purkyňova 1849, 470 77 Česká Lípa

tel. 487 954 294, mobil: 739 500 436

E-mail: petr.pokorny@nemcl.cz

www. nemcl.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky