Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zájem pacientů o českolipskou nemocnici stoupá

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 03. 2014 17:50
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Zájem pacientů o služby českolipské nemocnice oproti loňskému roku vzrostl.

„I přes náročnou rekonstrukci, která u nás probíhá, se meziročně zvýšil počet například hospitalizovaných pacientů, kteří si pro své léčení vybrali naši nemocnici. Přednost českolipské nemocnici dává také stále vice rodiček. I tady je za loňský rok patrný nárůst, “ konstatoval MUDr. Radek Havlas, ředitel pro zdravotní obory.

Nemocnice zásluhou restrukturalizace svého lůžkového fondu v roce 2013 dosáhla také lepšího využití svých lůžek, na které má smlouvy se zdravotními pojišťovnami. V této kategorii si nemocnice polepšila o šest procent. A to i při zkrácení průměrné ošetřovací doby ze 4,2 ošetřovacího dne na 4,0 dne (bez oddělení LDN): „Ale i při započítání této svébytné kategorie s mnohem delšími dobami hospitalizace je náš výsledek také nižší,“ podotkl Havlas.

O větší počty nemocných se postarala zejména tato lůžková oddělení NsP: gynekologie, chirurgie-urologie a neurologie.

Specializované pracoviště DIOP (dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská péče), které patří k nejlepším v republice, je trvale plně obsazeno a mnohdy vzniká problém, jak pacienty přemístit z DIOPu na jiné oddělení.  A pokud by zde bylo k dispozici ještě více lůžek, tak by je lékaři, pacienti i jejich blízcí uvítali.

Do uvedených dobrých výsledků NsP navíc nejsou započítána data k péči a pacientům z lůžkové rehabilitace, která byla otevřena z teprve v prosinci 2013 a která vznikla úpravou bývalé stanice interního oddělení ve třetím patře budovy nemocnice. Zde je  zájem pacientů o hospitalizaci enormní.

 „Lůžková část je koncipovaná jako oddělení včasné rehabilitace pro pacienty iktové jednotky nemocnicem, pro pacienty s náhradou kloubní a další nemocné s poruchami hybnosti nebo s bolestivými potížemi v oblasti páteře,“ sdělil primář léčebné rehabilitace MUDr. Vladimír Trenčiansky. Podle něj, hlavní cílovou skupinou pacientů lůžkové části rehabilitace v České Lípě budou pacienti po cévních mozkových příhodách a jiných centrálních poruchách. Je pro ně vytvořen program ucelené rehabilitace zahrnující všechny její složky, to je rehabilitaci léčebnou, pracovní,  sociální i pedagogickou.

„O tento druh péče, která zde dlouho chyběla, je opravdu mimořádný zájem, oddělení je vytížené na sto procent a klienti si zatím poskytnutou rehabilitační péči velice pochvalovali,“ uvedl generální ředitel nemocnice Ing. Jaroslav Kratochvíl. Pro lůžkovou část oddělení léčebné rehabilitace se nemocnici podařilo uzavřít s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR dohodu o úhradách za tuto péči pro pacienty. „I v nejbližší budoucnosti chceme spektrum zdejší péče vylepšovat a dále modernizovat vybavení,“ dodal ředitel Kratochvíl.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa poskytuje lůžkovou i ambulantní péči v regionu okresu Česká Lípa. Nemocnice provozuje 347 akutních lůžek, 6 lůžek DIOP a 122 lůžek následné péče. Akutní lůžková péče je poskytována v oborech: ARO, interní oddělení s hemodialyzačním střediskem, dětské a novorozenecké oddělení, gynekologicko-porodnické oddělení, chirurgické oddělení (vč. urologie), neurologické oddělení, ortopedie a traumatologie pohybového aparátu. Nově i lůžkovou rehabilitaci. Ambulantní složka NsP a.s. doplňuje výše uvedené obory o plicní, hematologickou a rehabilitační péči. S poskytováním této péče úzce souvisí i fungování další oddělení jako např. radiodiagnostiky, klinických laboratoří nebo patologie.

Petr Pokorný, tiskový mluvčí

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

Purkyňova 1849, 470 77 Česká Lípa

tel. 487 954 294, mobil: 739 500 436

E-mail: petr.pokorny@nemcl.cz, www. nemcl.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky