Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Trenažér chůze pomůže pacientům českolipské nemocnice zlepšit pohyblivost a kondici

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 04. 2014 16:58
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Novinka, rehabilitační chodník nyní vylepšuje spektrum péče o pacienty lůžkové rehabilitace v českolipské nemocnici.

Rehabilitační chodník Callis je mobilní, elektricky poháněné zařízení určené pro fyzickou přípravu pacientů lůžkové části oddělení léčebné rehabilitace,“ informovala

Mgr. Dana Šperlíková, vedoucí fyzioterapeutka. Jak upřesnila, tento „trenažér“ není určen pro úzkou, konkrétní skupinu uživatelů, ale může být použit pro chůzi a běh jak mladšími tak i staršími lidmi, zdravotně postiženými i dětmi. V této souvislosti může být chodník vybaven jiným rozsahem rychlosti a sklonu běžecké plošiny.

Požadované nastavení se provádí ručně, nebo pomocí programu prostřednictvím ovládacího pultu. Hrudní pás umožňuje dodatečné monitorování rychlosti přes tepové frekvence. V případě, že je tep vyšší než úroveň předem stanovený uživatelem, pak je rychlost snížena,“ popsala Šperlíková.

Chodník má také aplikaci na měření vzdálenosti. Určuje ušlou vzdálenost v kilometrech s přesností na jeden metr. Cvičení pacientů probíhá vždy za asistence odborného personálu. Nemocnice v České Lípě tuto novinku pořídila za 350 tisíc korun, které uhradila ze svých zdrojů.

Lůžková rehabilitace s dvaceti lůžky byla v NsP Česká Lípa otevřena v prosinci 2013. Vznikla úpravou bývalé stanice interního oddělení ve třetím patře budovy nemocnice. Přes krátkou dobu existence si již získala hodně dobrých ohlasů, uznání a značný zájem pacientů o hospitalizaci. Hlavní cílovou skupinou pacientů lůžkové části léčebné rehabilitace jsou pacienti po cévních mozkových příhodách a jiných centrálních poruchách. „Léčíme také pacienty s náhradou kloubní a další nemocné s poruchami hybnosti nebo s bolestivými potížemi v oblasti páteře,“ sdělil primář léčebné rehabilitace MUDr. Vladimír Trenčiansky. „Máme pro ně vytvořen program ucelené rehabilitace zahrnující všechny její složky, to je rehabilitaci léčebnou, pracovní, sociální i pedagogickou.“

Petr Pokorný

tiskový mluvčí

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

Purkyňova 1849, 470 77 Česká Lípa

tel. 487 954 294, mobil: 739 500 436

E-mail: petr.pokorny@nemcl.cz

www. nemcl.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky