Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Realizace projektu „rodičovského“ porodního pokoje je již blízko

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 03. 2014 18:05
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Českolipská nemocnice nechce otálet s vytvořením tzv. rodičovského pokoje pro vedení porodu. Ten by měl rodičkám a jejich doprovodu navodit pocit útulnosti domova a bezpečí porodnice. Ideální prostředí pro porod. Díky tak přirozenému prostředí jsou rodičky psychicky i fyzicky uvolněné, porod probíhá klidně a s nižším rizikem případných komplikací. Díky podpoře Města Česká Lípa se tak českolipská nemocnice stane teprve druhým zařízením v ČR, které takovou službu poskytuje.

„Naším cílem je rozšíření nabídky pro rodičky, vyšší kvalita této péče a služeb, proto se do projektu chceme pustit, co nejdříve. Máme pro pokoje volné prostory u porodnice v osmém patře,“ řekl lékařský ředitel MUDr. Radek Havlas, který je zároveň primářem gynekologicko-porodnického oddělení. Podle něj v českém porodnictví mají současné ženy stále ještě velmi omezenou možnost volby, jakým způsobem přivést své dítě na svět. Většina porodů proběhne ve zdravotnických zařízeních, což je dobře s ohledem na zajištění bezpečnosti dítěte a matky, ale bohužel většinou ve sterilním nemocničním prostředí. „Zvýšenou potřebu rodičů důstojného porodního prostředí citlivě vnímáme i na naší porodnici, tudíž je naší snahou připravit rodinný nebo domácí pokoj pro vedení bezpečného porodu pro rodičky nejen z našeho regionu, a to co nejdříve,“ řekl Havlas.

Jak upřesnil, tento moderní pokoj pro rodičky bude vybavený důstojným nábytkem, sedací soupravou, porodním polohovatelným lůžkem, vakem, míčem i dalšími pomůckami. Samozřejmostí musí být hygienické zázemí – masážní vana nebo sprcha a toaleta. Vše by mělo být osvětleno tlumeným osvětlením navozujícím pocit útulnosti a domova. Stěny nejlépe kryty omyvatelnými zdravotnickými tapetami namísto obkladů.

Aby mohla tato mimořádná služba vzniknout, obrátila se nemocnice o finanční pomoc na Město Česká Lípa. „Rozpočet na zřízení tohoto pokoje je cca 1050000 korun, ale nemocnice by si tuto investici i přes stále zlepšující se ekonomické výsledky nemohla dovolit. Starostka města Hana Moudrá naši prosbu předložila včera na zasedání zastupitelstva, a to nám odsouhlasilo příspěvek ve výši 1 milion korun, za což mu touto cestou děkujeme,“ doplnil generální ředitel NsP Česká Lípa Ing. Jaroslav Kratochvíl.

 

Petr Pokorný, tiskový mluvčí

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

Purkyňova 1849, 470 77 Česká Lípa

tel. 487 954 294, mobil: 739 500 436

E-mail: petr.pokorny@nemcl.cz, www. nemcl.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky