Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Není důvod k plošným omezením. Pacientů s COVID-19 v Liberci nepřibývá  

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 06. 2020 17:08
  • Covid-19
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

V Libereckém kraji k dnešnímu dni neeviduje krajská hygienická stanice zvýšený nárůst počtu laboratorně potvrzených případů COVID-19. V ohnisku nákazy v některých podnicích průmyslové zóny Jih v Liberci a v s nimi spojených ubytovnách, trvá do konce tohoto týdne karanténa. Mimo toto ohnisko hygienici evidují několik jednotlivých případů. Většinou se jedná o rodinné příslušníky laboratorně potvrzených případů z jiných krajů.

„Nemyslím si, že čísla, která uvádí Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, by měla vést k zavedení plošných opatření. Hygienici mají situaci pod kontrolou. Trasují kontakty nakažených a ve spolupráci s infekčním oddělením krajské nemocnice provádí testy. Jakékoli obavy z návštěvy Liberce nebo dokonce našeho regionu jsou neopodstatněné,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Za posledních deset dnů v Libereckém kraji bylo z téměř 700 testovaných celkem 47 laboratorně potvrzených případů. Od 22. června 2020 přibývaly pouze jednotky případů denně, a to většinou úzké rodinné kontakty pozitivních osob. Od počátku epidemie k  dnešnímu dni je evidováno celkem 251 potvrzených případů onemocnění COVID-19. Testování dále probíhá. Dnes bylo indikováno k testu na COVID-19 dalších 115 osob.

„V rizikových kolektivech ubytoven bude tento týden probíhat opakované testování, jehož účelem je vyhledat další nemocné a oddělit je od zdravých. Další testování je naplánováno u všech osob na konci jejich karantény. Za současné epidemiologické situace v Libereckém kraji není důvod k mimořádným opatřením,“ říká MUDr. Jana Prattingerová, ředitelka oboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Důležitá a stále platná zůstávají základní hygienická pravidla, jako časté a důkladné mytí rukou, dodržování dvoumetrových odstupů, kýchaní do předloktí či do kapesníku. V případě zvýšené teploty, nebo příznaků nachlazení je doporučeno s ohledem na ostatní zůstat doma, nevycházet na veřejnost, případně s rouškou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky