Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lidé v kraji se dočkají záchranářů dříve než do požadovaných dvaceti minut. Výjezdových základen je dostatek. 

Andrea Fulková

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 07. 2020 12:36
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Nejméně jednou za dva roky musí každý kraj v České republice aktualizovat Plán pokrytí území kraje výjezdovými základnami. Výsledkem analýzy v rámci současné aktualizace je zjištění, že pokrytí území Libereckého kraje výjezdovými základnami je dostatečné a není nutné provádět žádné změny v jejich umístění.

Plán pokrytí říká, jaký má být počet a jaké má být rozmístění výjezdových základen zdravotnické záchranné služby v závislosti na demografických, topografických a rizikových parametrech území jednotlivých obcí v regionu s ohledem na to, aby dojezdová vzdálenost záchranářů z nejbližší výjezdové základny na místo události byla nejvýše do zákonem požadovaných dvaceti minut,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro zdravotnictví MUDr. Přemysl Sobotka.

Hlavním ukazatelem v analýze bylo sledování dojezdové doby zdravotnické záchranné služby v regionu. Dojezdová doba se počítá od okamžiku převzetí pokynu k výjezdu výjezdovou skupinou od operátora zdravotnického operačního střediska.

„Aktualizace pokrytí území Libereckého kraje výjezdovými základnami je dostatečná a není nutné provádět žádné změny v umístění výjezdových základen. Celý kraj a všechny obce jsou v zákonem určené dojezdové vzdálenosti dvaceti minut. Letecká zdravotnická záchranná služba kryje velmi dobře celý kraj a může v případě nutnosti zasahovat i přes hranice kraje. V současnosti se jedná o zajištění technického vybavení vrtulníku na speciální záchranné práce v podvěsu a věřím, že jednání bude úspěšné,“ řekl MUDr. Přemysl Sobotka.

V minulém roce uskutečnily posádky Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje celkem 61.672, tj. 98,9 %, výjezdů v režimu přednemocniční neodkladné péče (tj. péče o postiženého na místě úrazu, v průběhu jeho transportu k dalšímu odbornému ošetření a při jeho předání do zdravotnického zařízení). Počet výjezdů přesahující 20minutovou dobu dojezdu na místo zásahu bylo za uplynulý rok 687, což je 1,1 % výjezdů. Důvody, které znemožňují dodržet časový limit, jsou zpravidla odvislé od nepříznivého počasí, špatného pokrytí mobilním signálem, špatně fungující navigace, překážek na nejvhodnější trase a podobně.

Jedním ze slabších míst, které analýza ukázala, je zhoršená dostupnost poskytování zdravotnické záchranné služby v obcích Harrachov a Jizerka, která je částečně řešena intenzivní spoluprací s Horskou službou ČR. „Zhoršenou dosažitelnost Harrachova chceme řešit také s polskou stranou. V jednání je třeba možnost zřízení společné výjezdové základny, jak pro české, tak pro polské území,“ uvedl náměstek Přemysl Sobotka. „Stav výjezdových základem můžeme korigovat, horší je to, že bojujeme s nedostatkem lékařů zdravotnické záchranné služby, kteří by na výjezdech sloužili. Bohužel ani v budoucnu ovšem nelze se zlepšením počítat,“ uzavřel MUDr. Sobotka.

V Libereckém kraji také již tři roky fungují tzv. first responders, kteří umí ovládat automatizované externí defibrilátory (AED). V rámci projektu AED pro Liberecký kraj bylo 36 vybraných policejních a hasičských hlídek vybaveno AED a přes 700 členů těchto složek bylo proškoleno v poskytování neodkladné resuscitace za podpory AED. V roce 2019 došlo k dalšímu rozvoji projektu AED pro Liberecký kraj. Z dotace Libereckého kraje bylo možno pořídit 78 přístrojů, z toho 64 je umístěno u mobilních složek Integrovaného záchranného systému LK a 14 přístrojů je rozmístěno na turisticky nejvyhledávanějších místech Libereckého kraje. Zavedením tohoto systému se díky first responders podařilo dosáhnout časnější defibrilace o cca 3,7 minuty. Důvodem snížení tohoto času oproti dřívějším rokům je častější aktivace AED ve městech, kde jsou zároveň rychlejší dojezdy Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky