Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecké science centrum iQLANDIA už vábí malé i velké nejen do planetária

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 03. 2014 14:44
  • Školství
  • Zdravotnictví
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Supermoderní science centrum iQLANDIA v Liberci otevřelo v sobotu své brány prvním návštěvníkům. Hlavním tahákem byl humanoidní robot Thespian, jediný v České republice, kontroverzní Sexmisie, přístupná od 12 let, a také technologicky nabité 3D planetárium. Velký zájem byl i o další interaktivní exponáty, kterých tu je na ploše 10 tisíc m2 více než čtyři stovky – a všechny si je můžete vyzkoušet na vlastní kůži. Centrum chce přinést chytrou zábavu pro turisty z Česka i ze zahraničí. Přesune se sem ze sídla na liberecké Masarykově třídě Centrum vzdělanosti Libereckého kraje. Slavnostního zahájení se za Liberecký kraj – partnera science centra, zúčastnili náměstci hejtmana LK Zuzana Kocumová, Josef Jadrný a Hana Maierová a radní Alena Losová.

Moderátorka Marcela Augustová poděkovala všem zakladatelům iQlandie, květiny dostala mimo jiné Lidie Vajnerová z Nadace škola hrou, která se bude na programu centra podílet.  

Supermoderní 3D planetárium

Naprostou světovou špičku přináší 3D planetárium vybudované na samém vrcholu iQLANDIE. Procestujete v něm celou sluneční soustavu, prozkoumáte vývoj života na Zemi nebo se přesvědčíte o zázracích noční oblohy.

Červenat se budete v Sexmisii

Velké emoce už dlouho před otevřením vyvolávala Sexmisie, největší svého druhu v Evropě, která velmi názorně, zábavně, a přitom citlivě odpovídá na všechny otázky kolem dospívání a sexu. Z relaxační zóny „matčina lůna“ se vydáte objevovat vznik života, seznámíte se s vývojem jedince od narození až do pohlavní dospělosti, dozvíte se, jaké jsou zásady zdravého a kvalitního sexu, ale i jak se vyvíjela sexualita v průběhu historie. Sekce byla připravena ve spolupráci se sexuology a dětskými psychology a je přístupná od 12 let nebo v doprovodu rodičů.

Rozumět budou všichni

Nové science centrum je samozřejmě připraveno i na turisty ze zahraničí. Také projekce v 3D planetáriu a science show bude možné absolvovat v  cizojazyčné verzi. Celkově se předpokládá, že ročně zavítá do science centra v Liberci kolem 300 tisíc lidí.

iQLANDIA navazuje na tradici libereckého iQparku a kromě oblíbených science show, tematických workshopů, rodinného i školního programu nabídne i další služby. Centrum je vhodné k pořádání firemních večírků, rodinných oslav či nejrůznějších prezentací. K dispozici je rozlehlé parkoviště, restaurace s kapacitou osmdesáti míst či iQshop.

Bez partnerů by to nešlo

Projekt byl financován z evropského programu Výzkum a vývoj pro inovaci.

Partnery projektu jsou Nadace škola hrou, Liberecký kraj, Technická univerzita a Centrum vzdělanosti Libereckého kraje. Další partneři, jako je Škoda auto, Magnesia, EMCO, Nadace ČEZ, Nadace Preciosa, Jablotron,  Ekokom, Nestlé, podpořili centrum finančně. Mediálními partnery jsou společnost MAFRA, Rengl, a rádio RCL. Firmy jako LEGO, TRW, Alfavaria, Primeros či Detoa zase vybavily části vybraných expozic.

SC iQLANDIA v číslech:

Celková investice: necelých 400 milionů Kč (250 milionů výstavba, 100 milionů vybavení jednotlivých expozic a další položky)

Počet expozic: 10

Počet exponátů: cca 355

Nejdražší exponát: Humanoidní robot Thespian (2 miliony)

Nejdražší expozice:

-          3D planetárium – 17 milionů korun

-          Vodní svět – 16 milionů korun

Plocha: 10 000 m2

Očekávaný počet návštěvníků: 250–300 000 ročně

Očekávaný počet pracovních nových míst: cca 20

 

PRAKTICKÉ INFORMACE

Otevřeno:

Út, St, Čt, Pá, Ne: 9.00–17.00
So: 9.00–19.00

Rozšířená otevírací doba:
Květen a červen: otevřeno i v Po 9.00–17.00
Svátky a letní prázdniny (červenec, srpen): otevřeno denně 9.00–19.00

Vstupné:

Základní:

230 Kč/osoba/den

120 Kč/dítě do 15 let/den

 

3D Planetárium:

90 Kč/osoba/projekce

60 Kč/dítě do 15 let/projekce

 

Zvýhodněné pro organizace trvale pracujícími s dětmi:

70 Kč/žák na celý den do všech expozic

90 Kč/žák na celý den do všech expozic, pouze v měsíci červnu

50 Kč/ žák/projekce v 3D Planetáriu

 

Skupiny nad 15 osob mají slevu 10 %

Kontakt pro bližší informace:

Jana Pivoňková, marketingová manažerka SC iQLANDIA
GSM: +420 730 573 450
E-mail: pivonkova@iqlandia.cz
www.iqlandia.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky