Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj zajistí PCR testy i přes podhodnocenou cenu, dorovnání bude požadovat po vládě

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 05. 2020 15:10
  • Covid-19
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

V souvislosti s koronavirovou pandemií se musí lidé, kteří cestují přes hranice, podrobit v nemocnicích v Libereckém kraji takzvaným PCR testům, za které se platí. Původně jejich cena v regionu činila 2.800 korun, nyní ministerstvo zdravotnictví stanovilo výši poplatku na 1.756 korun. To je však podle zdravotníků i radních příliš nízká částka a rozdíl v ceně za testování v nemocnicích bude kraj chtít proplatit po vládě.

„Rada Libereckého kraje jednomyslně odsouhlasila návrh na pokračování PCR testů pro samoplátce za tuto podnákladovou cenu. Rozdíl mezi cenou testu stanovenou ministerstvem zdravotnictví a náklady nemocnic budeme požadovat po vládě,“ potvrdil MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Testování probíhá ve čtyřech páteřních nemocnicích: Krajské nemocnici Liberec, Nemocnici Jablonec nad Nisou, Masarykově městské nemocnici v Jilemnici a Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. „Jsem rád, že budeme schopni zajistit možnost PCR testování v Libereckém kraji pro samoplátce i přes to, že ministr zdravotnictví stanovil cenu, která je špatně nastavená,“ dodal Sobotka.

Hejtman Martin Půta se s požadavkem na dorovnání nákladů obrátí na premiéra Babiše. „V současné komplikované situaci bohužel vláda občas vydává nařízení, která jsou v praxi obtížně aplikovatelná a v rozporu s ekonomickou realitou. Lidí, kteří překračují hranice, zejména za prací, je v našem regionu velké množství. Chceme jim samozřejmě umožnit nástup do práce bez toho, aby museli složitě shánět odběrové místo k provedení testu,“ řekl hejtman Martin Půta.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky