Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj finančně podpoří libereckou nemocnici, pokryje polovinu nákladů na zjištění koronavirových mutací

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 18. 08. 2021 10:12
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Liberecký kraj přispěje finančním darem ve výši 440.400 korun Krajské nemocnici Liberec, a.s. Částka pokryje polovinu nákladů vynaložených na určování nových mutací koronaviru pomocí přístroje na sekvenování vzorků.

„Včasné a správné rozpoznání nové mutace koronaviru je velmi důležité. Vyhodnocení vzorků pomůže mnohem efektivněji reagovat na aktuální epidemickou situaci v kraji,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy Jan Sviták.

Návrh na poskytnutí finančního daru byl na základě žádosti liberecké nemocnice projednán a odsouhlasen Krizovým štábem Libereckého kraje na posledním jednání v pondělí 16. srpna. Finanční prostředky budou uhrazeny z krajského krizového fondu.

„Během června letošního roku zdravotníci provedli 288 sekvenací nové generace. Náklady činily 714.000 korun včetně DPH. V témže měsíci pak liberecká nemocnice vyhodnotila 278 diskriminačních PCR testů s celkovými náklady 166.800 korun. Liberecký kraj hradí dle dohody polovinu ze součtu těchto cifer, prozatím tedy 440.400 korun včetně DPH,“ uzavřel Vladimír Richter, člen rady kraje pro resort zdravotnictví.   

Do ceny vzorku je potřeba započítat nejen vlastní náklady na sekvenaci, ale i na přípravu komplementární DNA a následně i bioinformatické vyhodnocení získaných dat.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky