Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipská nemocnice vybavila laboratoře špičkovými přístroji

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 06. 2015 15:00
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Více rozborů i zkrácení doby vyšetření, to jsou hlavní výhody špičkových analyzátorů, které pořídila Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., pro své klinické laboratoře.

Oddělení klinické biochemie je nově vybaveno špičkovými přístroji Cobas 6000, Cobas Integra 400 a Cobas e411 firmy Roche. Podle vedoucího oddělení klinické biochemie Ing. Jaroslava Procházky je výhodou nové „linky“ Cobas 6000 vysoká průchodnost vzorků (1200 analýz za 1 hodinu): „A co je třeba zdůraznit – i zkrácení doby biochemických vyšetření o jednu třetinu, na zhruba deset minut a zkrácení doby vyšetření markeru srdečního selhávání na devět minut z původních sedmnácti minut,“ popsal Procházka. Tento fakt povede ke zlepšení péče o klienty laboratoře, neboť lékař bude mít výsledky vyšetření k dispozici dříve než doposud.

Přístroje Cobas Integra 400 a Cobas e411 budou po uvedení do „ostrého“ provozu plánovány též jako tzv. záložní, což znamená, že v případě poruchy hlavního analyzátoru by neměl být narušen provoz laboratoře. A odpadne tak i nutnost dopravy nezbytných vzorků do smluvní laboratoře.

Nyní probíhá porovnání všech metod mezi „starým“ a novými přístroji. Po vyhodnocení všech požadovaných parametrů, reorganizaci práce na oddělení a schválení akreditačním orgánem je plánováno spuštění provozu od 1. září 2015.

Oddělení klinické mikrobiologie je nově vybaveno analyzátorem Vidas na provádění vyšetření z oblasti infekční imunologie. Nový analyzátor umožní vyřadit dva stávající staré analyzátory s nákladným provozem a denně je možné na něm vyšetřovat celé spektrum nabízených vyšetření. Po náběhu všech metod se začne s přípravou těchto vyšetření k akreditaci.

Kvalitní práce v laboratoři je zajišťována systémem interní a externí kontroly kvality a dalším vzděláváním pracovníků laboratoře. Oddělení Klinických laboratoří obhájilo akreditaci v oboru klinická biochemie a lékařská mikrobiologie. Akreditace je platná až do 14. 5. 2020.

Laboratoř OKB provádí základní a některá specializovaná vyšetření:
Mezi „základní“ patří:

vyšetření základních biochemických parametrů z krve (informuje lékaře o stavu např. jater, ledvin, výživy apod.) a moče 
chemické a morfologické vyšetření moče (stav ledvin, močových cest apod.)
vyšetření acidobazické rovnováhy, tzv. ASTRUP
vyšetření glykémie

Mezi „specializovaná“ patří:
vyšetření hormonů štítné žlázy, nádorových markerů, markerů srdečního selhání (můžeme se pochlubit vyšetřením např. natriuretického peptidu), anemických stavů, prokalcitoninu a dalších
vyšetření mozkomíšního moku (transsudátu, exsudátu) mikroskopicky i chemicky...
elektroforetické vyšetření krve (záchyt paraproteinu, deficit imunoglobulinů ap.)
funkční zátěžový test „oGTT“ a glykovaný hemoglobin (ověření stavu hospodaření s glukózou)
vyšetření alkoholu (ethanolu) enzymatickou metodou a plynovou chromatografií pro klinické i soudní účely, možnost stanovení methanolu
orientační vyšetření drog v moči
vyšetření okultního krvácení ve stolici (stopy krve ve stolici...)

TZ NsP Česká Lípa/Petr Pokorný

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky