Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Audit Zdravotnické záchranné služby přinesl v roce 2013 úsporu 9,5 mil. Kč

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 04. 2014 17:02
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Na základě optimalizace nákladů, nastavené po kontrole a následném auditu ZZS LK dokázala organizace v roce 2013 hospodařit s provozním příspěvkem o 9,5 mil. Kč nižším oproti roku 2012.  Dle současných odhadů by měl být požadavek na provozní příspěvek v roce 2014 dokonce o 20 mil. Kč nižší, nežli byl požadavek na rok 2012.

„ZZS LK, Krajská nemocnice Liberec (KNL) i Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa (NsP ČL) jsou jasným důkazem, že vedení společností patří do rukou odborníkům a ne politicky dosazeným osobám. Už po necelém roce a půl se ukazuje, jak obrovská je celková úspora. Týká se to nejen záchranné služby, ale i KNL, kde se ze ztráty více než 70 mil. v pololetí 2013 dostala na konci roku do černých čísel, stejně tak NsP ČL dosáhla v měsíci březnu na nulu, oproti loňské ztrátě 3,5 mil. za stejné období. Zefektivnit řízení krajských organizací a vyměnit politická vedení za odborná byl jeden z mých hlavních cílů, a je vidět, že nese své ovoce,“ okomentovala výsledky Zuzana Kocumová, radní zodpovědná za řízení resortu zdravotnictví, tělovýchovy a sportu.

Rada Libereckého kraje dne 15. 4. 2014 schválila účetní závěrku příspěvkové organizace Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, z které je patrné, že hospodaření skončilo kladným hospodářským výsledkem 5 383 tis. Kč. Tento hospodářský výsledek byl v plné výši přidělen do rezervního fondu. 

Provozní příspěvek činil v roce 2012 169,378 mil. Kč., v roce 2013 159,836 mil. Kč. Pro rok 2014 je schválený ve výši 147,670 mil.

Výše celkových nákladů v roce 2013 byla 286.800 tis. Kč. Podstatnou část úspor generovaly osobní náklady (3.637 tis) a energie (422 tis.). Do kladného HV se též promítlo navýšení výnosů o 2.341tis. Kč, kde šlo především o výnosy od zdravotních pojišťoven a důslednou kontrolou vykazování výjezdů.

Viz také video: http://www.youtube.com/watch?v=mOu0UKl42uE

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky